24 juli 2011

korsfararen



















Nästan 100 människor dödade i en tragedi utan motstycke i vårt grannland Norge. Ondskefullt och med en iskall planering. Alla söker svar, letar förklaringar i personligheten, i uppväxten, i omständigheterna. Experter intervjuas; psykologer, präster, säkerhetsansvariga, terroristförståsigpåare, politiker, poliser. Men jag har inte sett några journalister som gått ut på gatorna och intervjuat och frågat hur vi, norrmän som svenskar, ser på att det är en uttalat kristen person som står bakom dessa ohyggliga brott. En människa som kallar sig korsfarare och som utifrån kristendomen vill bekämpa islam och det som kallas mångkultur. När islamister begår brott är det självklart att ställa frågan till "standardmuslimen" på gatan, eller till den som har en muslimsk bakgrund i någon form och är helt sekulariserad. Oavsett om man är troende muslim eller bekänner sig till islam förväntas man kunna förklara eller försvara brott som begås i religionens namn.
På samma sätt skulle journalisterna i detta fall, med denne norske korsfarare, söka förklaringar hos den "standardkristne" eller hos oss som kommer från en kristen kulturbakgrund. Alla vi som gärna gifter oss i kyrkan, döper våra barn, firar kristna högtider som jul och påsk.
Kanske skulle man fråga ledaren för det kristdemokratiska partiet som pratat om "verklighetens folk" och som väl borde vara en av samhällets självklara bärare av kristna värderingar.
I fallet med den norske korsfararen och terroristen borde just den partiledaren ha många förklaringar.

expressen idag
mer expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar