15 juni 2011

Polisen i Göteborg



Ser Uppdrag granskning som intervjuar Hannes Westberg, killen som sköts av en polis på Vasagatan i Göteborg juni 2001. De visar också filmer och vi får lyssna på inspelningar av vad poliserna sa. Och även om jag inser att det finns personer här som tycker det är lite häftigt att kasta gatstenar och bråka med poliser -  så är det alldeles förfärligt. En polisinsats som är tafflig och amatörmässig, oplanerad och med en polisledning som borde ha förpassats till helt andra arbetsuppgifter efter allt som hände. Poliserna skjuter rakt in i en folkmassa på öppen gata. De förfalskar bevismaterial.  Och när de ska leta efter beväpnade tyska terrorister som de tror finns på Schillerska, då låter de en ensam vaktmästare gå före och låsa upp dörrar. Innan dess har de under kränkande former beordrat en grupp ungdomar att lägga sig på mage ute på skolgården. Osv osv.
Hannes Westberg var 19 år och var nära att mista sitt liv. Han har nu ingen mjälte och bara en njure. Han liksom flera andra av aktivisterna dömdes och straffades. Såvitt jag vet blev det inga efterräkningar för poliserna. Skrämmande. Och den polis som intervjuas i programmet är så självgod och stöddig att man baxnar.
Själv kommer jag väl ihåg valåret 1991 när nazisterna hade fått demonstrationstillstånd på första maj och stod uppradade framför Feskekörkan i Göteborg. Där på andra sidan kanalen stod de med sina flaggor och symboler. Med polisbevakning som säkrade deras rätt att demonstrera. Lugnt och fint.

2 kommentarer:

  1. Jag undrar varför polisen inte använde sig av sådana där vattenslangar?
    I Tyskland får polisen inte lov att använda sköldar...

    SvaraRadera
  2. Och jag undrar varför polisen var så genomgående inkompetenta, aggressiva, fåniga och utan elementär kunskap om hur man på ett professionellt, lagligt och respektfullt sätt låter människor uttrycka sin åsikt.

    SvaraRadera