5 oktober 2011

för hijab i tiden

Det är inte helt okomplicerat att förhålla sig till traditionen att bära slöja. Flickorna som vi träffade i Amman var både eleganta och självmedvetna i sina svarta kreationer.
































Den här veckan har vår egen drottning Silvia varit med sin make kungen på besök i Saudiarabien för att lämna över en medalj. Tänk att åka så långt bara för en liten medalj. Och tänk så glad kung Abdullah bin Abdul Aziz måste ha blivit över att få en fin guldpeng. Det finns foto från tillställningen och bredvid kungarna som grejar med medaljen ser man Silvia i en slags chador.

Inte så flärdfullt som andra huvudbonader jag sett henne i men det funkar. Och den något sammanbitna minen kan möjligen bero på att hon står och funderar över hur kvinnorna egentligen har det. Kungen Abdullah bin Abdull Aziz lovade häromdagen att landets kvinnor skulle få rösträtt. Men ganska så snart bestämde han sig för att skjuta det på framtiden och att inte förhasta sig.

Kanske funderar drottningen också lite på hur klokt det är att åka med sin man till ett land som styrs av sharialagar och där kvinnorna helst inte ska visa sig utanför huset. Och att sätta sig bakom ratten och köra bil är inte att tänka på för en kvinna.
Det kan ju också vara så att Sveriges statschefs hustru står och grubblar över hur modern monarkin egentligen är. Oavsett var den fortfarande finns kvar.

Själv var jag inte alls så där cool och elegant i min hijab som jag fick låna för att kunna besöka en moské i Aleppo.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar