29 november 2011

fönstershopping i juletid

Det är ekonomisk kris. Och det innebär krympande och inbromsning och annat elände. Vad kan då passa bättre i dessa juletider än det utmärkta alternativet fönstershopping? Vi slipper ösa ut en massa pengar på julklappar till höger och vänster och utan att behöva öppna plånboken en endaste gång kan man bara fantisera kring vem som skulle kunna få vad ur det rika utbud som exponeras i skyltfönstren till allas vår glädje.
Ni kan ju fundera på från vilket land tipsen kommer: Frankrike, Tyskland, Norge eller Sverige?

Vi börjar lite handlingskraftigt med en stabil produkt från det förgångna: en vacker skrivmaskin med söta, runda små tangenter. Mottagaren kan odla sin kreativitet och känna ett stråk av svunna tider. Ett litteraturpris kanske hägrar.

Förslag 1.





















Men det är inte tillräckligt elegant kanske? Då kan vi istället vara lite storstilade och förmätna och välja en en tjusig reservoarpenna ur en "limited edition". Vet inte om Pinoccio ingår i priset men han har sin charm, den lilla trägossen vars näsa växte en bit varje gång han for med osanning. Tycker mig ha sett en och annan Pinoccio under året men det kanske bara är avlägsna släktingar - inte vet jag. Söt är han hur som helst i sin lilla röda gossekostym.

Förslag 2.






















Ingen jul utan flärd. Så ett skodon av högsta kvalitet tillverkat av trådrullar för att vara praktiskt liksom. Kanske mindre användbart men vackert på nå´t vis ändå...eller?

Förslag 3.

















Att trängas vid skyltfönster och försöka uppfylla allas önskningar ger kanske tankar i hotfulla banor och önskningar att man vore någon annan. Och se! Marknadsförarna och skyltnissarna når nya höjder. Rödluvan var egentligen en skyltdocka som sedan blev en varg och aldrig placerade sig hycklande och flinande i mormors säng, utan i ett skyltfönster. Stirrandes ut i vintermörkret hittar vi dessa vargar, omgivna av ännu fler vargar, och vem får då inte lust att ikläda sig denna outfit för att sedan tassa ut ur butiken med vargsvansen hängande mellan benen, ilsket morrandes till medmänniskorna.

Förslag 4.





















Tror nu att allt detta julshoppande har gjort oss hungriga och då föreslår jag en rejäl matbit. Ett köttostbröd (direktöversättning). Kanske inte så estetiskt tilltalande men mättande och räcker till många. Därtill prisvärt och finns i stora volymer.

Förslag 5.
















Det naturliga kretsloppet ej att förglömma. Här i lockande pastell.

Förslag 6.






















Så till slut när vi uttömda och avmagrade har tagit oss igenom juleförberedelserna, behöver vi bara hålla oss fast i något. Det blir en ny jul nästa år. Och ett smycke i pannan piggar upp.

Förslag 7.



2 kommentarer:

  1. Det var en internationell shoppingtur som heter duga!
    Annars en väldigt läsvärd blogg!
    Söderenbytjejen

    SvaraRadera