28 december 2011

barnen nu

Barnevernet heter den norska motsvarigheten till vår svenska socialtjänst. Det är ett vackert uttryck - att värna barnen.


















Idag är just Värnlösa barns dag. Det ska påminna oss om när kung Herodes för 2000 år se´n fick nys om att det fötts en liten bebis som skulle hyllas som en kung.




Och är det något som kan hota starka vuxna män så är det små barn. Kungen trodde att han skulle få tips av några resande om var den där lille parveln fanns, men de kloka männen stack iväg åt annat håll och berättade inget. Kung Herodes blev rasande och bestämde att alla småpojkar under två år som bodde i Betlehemsområdet, skulle dödas.





Och historien går igen och igen och igen. I dokumentärfilmen Gazas tårar dör barnen framför våra ögon, i Syrien har Assadregimen särskilt riktat in sig på tortyr och misshandel av barn, i Sverige anmäldes förra året 2600 misshandelsbrott mot barn i åldern 0-6 år.

Tanken stoppar upp. Vi vill inte veta detta, vi vill inte se, inte möta våldet mot barn.

Alla barn har rätt att överleva och utvecklas och att skyddas från psykisk och fysisk misshandel. Det och mycket mer står i barnkonventionen och att läsa den ger i alla fall hopp. Det finns lagar och regler som skyddar barn, de flesta människor värnar barnen.

Det finns många talesätt när det gäller barn. Ett är: Framtiden tillhör barnen. Men barnet rör sig i tiden och när framtiden kommer är barnen redan vuxna.


Så egentligen är barnens tid bara just nu.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar