23 augusti 2011

på skyltpromenad i tyskland

När man spankulerar omkring på nya ställen fångas blicken av saker man inte tänker på hemmavid. Som skyltar lite här och där till exempel. Och det ligger förstås i sakens natur att vi blir uppmanade att INTE göra vissa saker. Självklarheter som att inte sitta och supa i barnens lekpark till exempel:


Men lite förvånad blev jag nog över det självklara genusvalet i skylten som anser att man ska förflytta sig över till andra sidan gatan. Mödrar förväntas 1. vara den som håller sitt barn i handen 2. ansvarar för att byta sida. Medan mannen, som framställs med målmedvetna steg, är förhindrad att över huvud taget gå på den gatan. Eller hur det nu ska tolkas.

























Men i Frankfurt har någon retat sig på den där bilden av mamman (?) och gjort en kraftfull kommentar:

























Det finns också små finstämda uppmaningar av mer diskret slag. Detta betyder att om man nu absolut ska cykla på trottoaren så ska det vara i samma hastighet som man går. Och det vet vi ju alla när man försökt cykla bredvid någon som går, hur vingligt och omöjligt det brukar bli. Bäst att låta cykeln stå helt enkelt.

















I den lilla parken bakom vattentornet i Mannheim finns både gröna gräsmattor och svalkande vattenfall. Tanken är dock att man ska hålla sig på gångarna och inte bada fötterna eller sola eller cykla. Men är det varmt så är det.



























Och uppenbarligen tycker polisen att det är ok. När jag såg polisbilarna förväntade jag mig en attack mot alla som obekymrat plaskade med fötterna i fontänen. Men poliserna stod nog bara i parken för att själva kunna njuta av lite skugga och lugn och ro.....Ingripande för att upprätthålla lag och ordning fick vänta.....





2 kommentarer:

  1. Och efter att du har varit där kan man ju bara gissa vad nästa skylt kommer att bli:
    "Untersagt vor Frauenzimmer fotografieren". Typ.

    SvaraRadera
  2. Och var hittade du den frasen? I någon 1800-talsbok med oartiga fraser für Konverzation???

    SvaraRadera